Dişeti Hastalıkları

Dişeti Hastalıkları ve Tedavileri

Dişeti Hastalıkları ve Tedavileri yani Periodontoloji, diş ve dişi destekleyen dişeti ve çene kemiği yapılarının hastalıkları ve tedavileriyle ilgilenen anabilim dalıdır.

Gün içerisinde tüketilen gıdaların doğru veya düzenli fırçalama alışkanlıklarıyla diş yüzeylerinden uzaklaştırılamaması nedeniyle oluşan gıda birikimleri, zaman içerisinde ağız içinde bulunan mikroorganizmaların temel yerleşim yerleri olmakta ve meydana gelen mikrobiyal diş plağı dişetinde iltihabi reaksiyona neden olarak ‘’gingivitis’’ olarak adlandırılan basit dişeti iltihabına neden olmaktadır.

Bu hastalığın başlıca belirtileri arasında özellikle fırçalama sırasında veya kendiliğinden başlayan dişeti kanaması, dişetlerinde hafif kırmızıdan ateş kırmızısına kadar ilerleyebilen renk değişimi, dişetlerinde şişlik ve doluluk hissi, bazen ağrı ve kötü ağız kokusu sayılabilmektedir.

Bu şikayetlere neden olan mikrobiyal diş plağı zaman içerisinde tükürükten gelen minerallerle birleşerek ‘’diştaşı’’ olarak bilinen daha sert yapılara dönüşmekte ve buna bağlı olarak dişeti iltihabı oluşumunda artışa neden olmaktadır.

Dişeti Hastalıkları
Dişeti Hastalıkları

Bu durumda dişeti hastalığı ‘’periodontitis’’ olarak adlandırılır. Periodontitisin ilerleyen evrelerinde dişlerde sallanma ve yer değiştirme, dişeti çekilmeleri, apse oluşumları ve son olarak dişin kaybı görülmektedir.

Bunun sonucunda meydana gelen dişeti hastalığı kronik bir hal alır ve oluşan dişeti iltihabı dişetinde sınırlı kalmayarak çene kemiğini de etkiler ve çene kemiğinde kayıplara neden olur.

Halk arasında diştaşı temizliği yaptırmanın zararlı olduğu düşünülse de hastaların bu oluşumları fark ettiklerinde mevcut dişlerin sağlığını korumak ve ağız içinde uzun yıllar fonksiyon görebilmelerini sağlamak için uzman veya pratisyen diş hekimlerine başvurarak profesyonel bakım ve düzenli fırçalama alışkanlıklarıyla dişeti hastalıklarının önüne geçilmesi gerekmektedir.

Çünkü diştaşı temizliğinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır ancak yukarıda sayılan nedenlerden dolayı ağız sağlığı açısından diştaşı temizliği yaptırmamanın zararı vardır.

Bunun yanında dişeti hastalığının önlenmesi için diştaşı temizliğinden daha önemli olan şey ise bu oluşumların tekrar etmesini önlemek için kişinin yaptığı diş fırçalama ve diş aralarının diş ipi veya arayüz fırçalarıyla yapılan düzenli ağız bakımıdır.

Diştaşı birikimleri dişetinde yüzeysel olarak yerleşmiş olabileceği gibi diş ve dişeti arasında bulunan ve ‘’dişeti oluğu’’ olarak adlandırılan fizyolojik bir oluşumun içine yerleşmiş de olabilir.

Meydana gelen dişeti iltihabı neticesinde dişeti oluğu derinleşir ve diştaşı birikimleri daha derin yerleşimli olabilir. Yüzeyel yerleşmiş diştaşlarının ortadan kaldırılması için basit diştaşı temizliği yeterliyken derin yerleşimli diştaşlarının temizliği için lokal anestezi altında küretaj (derin diştaşı temizliği) işlemi uygulanmaktadır.

Küretaj işlemi cerrahi bir işlem olmayıp mevcut dişeti iltihabının ortadan kaldırılması için genelde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Ancak kemik kaybının fazla olduğu durumlarda mevcut dişler ağız içerisinde tutulacaksa ve küretaj işlemiyle tam olarak istenilen sonuç alınamadıysa cerrahi tedavi yöntemlerine de başvurulabilmektedir.

Bunun için yapılan flep operasyonlarıyla derin yerleşmiş diştaşları açık görüşle daha iyi temizlenmekte, hastalık sonucu oluşmuş kemik düzensizlikleri düzeltilebilmekte ve mümkünse kemik kayıpları kemik greftleri (kemik tozu) ile doldurularak hastalıktan etkilenmiş bölgelerin tedavisi yapılabilmektedir.


Diş Hekimi Erhan Bozkurt

Diş Hekimi Erhan BOZKURT 1990 yılında Elazığ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 2009 yılında Elazığ Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2010 yılında başladığı İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini 2015 yılında tamamladı. 2016 yılında Dentapark Fahri Kayahan Şubesinde çalışmaya başladı. 2018 yılında Özel CADDEDİŞ Ağız ve Diş Sağlığı Polikiliniğinde çalışmaya başladı. 2019 yılında DentaELAZIĞ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin kurucusu ve mesül müdürü olarak çalışma hayatına devam ediyor.

Şimdi Ara
Yol Tarifi